Voedselallergieën bij honden: wat je moet weten

Voedselallergieën bij honden zijn een complex en soms frustrerend probleem voor veel eigenaren. Van jeukende huid tot spijsverteringsproblemen, de symptomen kunnen variëren en het kan moeilijk zijn om de oorzaak te achterhalen. Gelukkig hebben wetenschappers de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de meest voorkomende voedselallergenen bij honden, wat ons inzicht heeft gegeven in hoe we deze problemen kunnen aanpakken.

Uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Veterinary Dermatology (Volume 24, Issue 2, april 2013) blijkt dat meer dan driekwart van de allergische reacties op voedsel bij honden worden veroorzaakt door slechts een paar veelvoorkomende ingrediënten. Deze ingrediënten zijn rundvlees, zuivelproducten, kip en tarwe. Dit is een belangrijke bevinding die eigenaren kan helpen bij het identificeren van mogelijke boosdoeners als hun hond last heeft van voedselallergieën.

Maar laten we eens dieper ingaan op welke voedingsstoffen de meest voorkomende allergische reacties bij honden veroorzaken, op basis van gegevens verzameld uit verschillende onderzoeken over de laatste tien jaar. Hier is een lijst van de top 13 voedselallergenen bij honden:

Rund: 32,4%
Zuivel: 17,9%
Kip: 15,2%
Tarwe (niet gluten): 12,7%
Kippenei: 7,3%
Soja: 5,5%
Lam: 4,9%
Varken: 4,3%
Vis: 3,6%
Maïs: 3,0%
Kalkoen: 1,8%
Rijst: 1,5%
Eend: 0,6%
Deze bevindingen benadrukken het belang van het begrijpen van de ingrediënten in het voedsel dat we honden geven. Als jouw hond gevoelig lijkt te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, kan het verstandig zijn om voedingsmiddelen en voedingssupplementen te vermijden die deze ingrediënten bevatten.

Het is ook interessant om op te merken dat bepaalde hondenrassen gevoeliger zijn voor voedselallergieën dan andere. Rassen zoals de Labrador Retriever, de Duitse Herder, en de Cocker Spaniël worden vaak genoemd als zijnde meer vatbaar voor deze allergieën. Dit kan te maken hebben met genetische factoren en kan een rol spelen bij het identificeren van mogelijke risico's voor jouw huisdier.

Als het gaat om het kiezen van supplementen voor jouw hond, vooral als ze een vleesallergie hebben, is het belangrijk om goed te lezen wat er in het supplement zit. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel supplementen op de markt die vleesvrij zijn en gemaakt zijn van plantaardige ingrediënten. Let bij het kiezen van een supplement op ingrediënten zoals groenten, fruit, en kruiden die gezondheidsvoordelen kunnen bieden zonder de allergenen te bevatten die jouw hond niet verdraagt.

Conclusies

Voedselallergieën bij honden zijn een serieus probleem dat veel eigenaren kan treffen. Door ons bewust te zijn van de meest voorkomende allergenen en door verstandige keuzes te maken bij het selecteren van voedsel en supplementen voor onze huisdieren, kunnen we helpen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Als jouw hond symptomen van voedselallergieën vertoont, aarzel dan niet om advies in te winnen bij jouw dierenarts voor een passend behandelplan.

Terug naar blog